Wat is EMDR therapie

Wat is EMDR therapie; de afkorting EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. EMDR therapie wordt vaak ingezet als je last houdt van storende ervaringen.

Mensen vragen vaak: wat is EMDR therapie?

De afkorting EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. EMDR-therapie wordt vaak ingezet als je last houdt van storende ervaringen, zoals geweldsincidenten, seksueel misbruik of een ongeval. EMDR-therapie is een jonge aanstormende psychotherapie. Het is in 1989 ontwikkeld door de psychologe Francine Shapiro. Dankzij de goede resultaten en vele wetenschappelijke onderzoeken is het een effectieve methode.

 

Wat is EMDR therapie en waarvoor kan het ingezet worden?

EMDR-therapie wordt bij Internalis Zwolle ingezet het verwerken van storende herinneringen door heftige ervaringen moeite kost, als je last hebt van spanningen, angsten of onzekerheid. Ook kan het als onderdeel worden gebruikt bij burn-out behandeling en andere stress gerelateerde klachten. Binnen EMDR-therapie kunnen ook angsten die je ervaart voor wat er in de toekomst kan gebeuren, worden behandeld.

 

Wat is EMDR therapie ‘integratief maken’?

De ervaring leert dat als mensen alleen EMDR behandelingen krijgen, dat ze dan op een afstandelijke manier spreken over wat ze hebben meegemaakt of waar ze bang voor zijn. Het lijkt  of ze niet  meer betrokken zijn  met dat deel van  hun leven . Vandaar dat we aan de slag gaan om dit bij jou te voorkomen. Het integratief maken zorgt er voor dat je betrokken blijft met ieder deel van jouw leven. Je ervaart meer zingeving en je kan genieten van je leven.

 

Veel gestelde vragen over EMDR Zwolle

Na hoeveel EMDR sessies merk ik resultaat?

 • Voordat je kan beginnen met een EMDR sessie, zal er eerst een voortraject zijn van 1 à 3 sessies. Het aantal sessies is afhankelijk van de moeilijkheid van je probleem en hoelang je klachten al bestaan. Een voortraject is nodig om je klaar te stomen, zodat je jezelf rustig kan maken. Je hebt meer zelfcontrole om eventuele heftige reacties tijdens de EMDR behandeling op te vangen.
 • Studies hebben aangetoond dat een eenmalige schokkende gebeurtenis (enkelvoudig trauma) voor 80 – 90% van de gevallen met 3 sessies EMDR behandeling klaar kan zijn. De duur van de behandeling blijft afhankelijk van moeilijkheden die in het verleden zijn opgedaan. Burgerslachtoffers met vele schokkende ervaringen (multiple traumata) en oorlogstrauma bij militairen, hebben 5 tot 12 sessies nodig.
 • Een EMDR behandeling sessie bij Internalis Zwolle duurt 90 minuten en een EMDR therapie voortraject sessie duurt 45 minuten.

 

Wat is EMDR therapie en welke bijwerkingen?

 • EMDR therapie is een vorm van psychotherapie. Tijdens een traject kan de spanning eerst verergeren. Pijnlijke herinneringen en emoties kunnen naar boven komen en ook de dagen na de EMDR sessie terugkomen in dromen, gedachten of lichamelijke gewaarwordingen. Het is een onderdeel van het verwerkingsproces, oftewel de EMDR therapie gaat op een dieper niveau verder.
 • EMDR haalt beelden van pijnlijke herinneringen omhoog, waardoor je je enkele dagen ontregelt  kan voelen. Er kunnen tijdelijk nieuwe onbekende emoties of angsten ontstaan.

 

Geeft mijn zorgverzekeraar een EMDR vergoeding, gegeven door Internalis Zwolle?

 • Afhankelijk van je zorgverzekeraar krijg je een EMDR vergoeding vanuit je aanvullende verzekering. EMDR therapie wordt namelijk ingezet als onderdeel van een Integratieve Psychotherapie traject bij Internalis Zwolle.
 • Verzekeraars zijn divers, dus als je hun website checkt, kan het zijn onder de noemer: alternatieve zorg, alternatieve geneeswijzen, natuurgeneeswijzen, alternatieve behandelingen, alternatieve behandelwijzen, psychosociale hulp of overige psychologische hulp.
 • Kijk voor meer informatie over vergoeding zorgverzekeraars.

 

Wat zijn de EMDR therapie kosten?

 • De kosten van EMDR therapie als onderdeel van Integratieve Psychotherapie zijn € 95,- per 3/4 tot 1 uur. Als het nodig is kunnen we van tevoren afspreken om de sessie te verlengen.
 • Kijk voor meer informatie bij tarieven Internalis Zwolle.

Voordelen van therapie bij Internalis Zwolle:

 • Geen wachttijden
 • Volledig gecertificeerd
 • Goede afspraken met verzekeringen

 

Wil je een ervaren therapeut? Dan kan je terecht bij mij; Edwin Westerhof. Ik werk in het centraal gelegen Zwolle. Voor meer informatie over de verschillende therapieën die ik aanbied, klik op de links hieronder:

Neem contact op met edwin@internalis.nl of bel 06-29551616. We gaan binnen 2 weken met de verwerking van jouw ervaringen aan de slag!

Internalis – therapie & coaching

Voordelen Internalis

Contact

Bel Edwin 06-29551616, mail naar edwin@internalis.nl of vul onderstaand formulier in.

6 + 7 =